Heb je ook zo genoten van Amersfoort Fotostad 2012, of heb je het gemist? Kun je je de ogen op de balkons op de Meridiaan en Voerman nog herinneren? Het was tijdens het Fotofestival in 2012. Het unieke, succesvolle project ‘Gekruiste blikken’ was een eye catcher voor de stad. De foto’s mochten 6 maanden langer blijven hangen dan de bedoeling was. Als je de foto’s in 2012 gemist hebt krijg je nu de kans om getuige te zijn van een nieuw fotoproject waarbij in 150 woningen foto’s te zien zullen zijn.
Van 26 April tot en met 9 juni 2014 vindt in Amersfoort het festival Amersfoort: Foto Stad plaats.Het thema van het festival is ‘het oog van de fotograaf’. Voor dit festival is Hassan Elammouri van Stichting ArteGanza gevraagd door 033 Foto Stad om mee te doen met zijn originele concepten. Hij heeft in het jaar 2012 het succesvolle project ‘Gekruiste blikken’ gerealiseerd en is daarom gevraagd ook dit jaar weer mee te doen. Voor deze gelegenheid heeft hij in samenwerking met Stichting De Alliantie, 033 Foto Stad, een aantal professionele fotografen en de locale media, een nieuw project geïnitieerd onder de titel: Raamverhalen!. Met dit project probeert hij zowel de bewoners (hoofdrolspelers in de foto’s en film), de studenten van het Trivium College, de zes professionele fotografen en een filmmaker voor de documentaire bij elkaar te brengen en integraal te laten samenwerken. Hierdoor wordt de meerwaarde van verschillende straten van de binnenstad van Amersfoort zowel op historisch als op sociaal niveau op de kaart gezet. Dit concept is een vorm van community art.
Zes professionele fotografen hebben zich uit enthousiasme aangesloten om op eigenzinnige wijze de bewoners van de Coninckstraat, Celzusterenstraat, Sint Annastraat en Sint Rochusstraat fotograferen. Daarnaast wordt er een documentairefilm gemaakt over de verhalen van bewoners van deze historische wijk.
Voor het project Raamverhalen! is naar een Galerie gaan niet nodig. Het betreft hier een ‘buiten expositie’ waarbij je op bijzondere wijze uitgenodigd wordt om kennis te maken met de inwoners van deze straten. De bewoners zijn op een artistieke manier door de fotografen vastgelegd. De foto’s worden aangebracht op de ramen van de deelnemende bewoners. Het raam van de woonkamer is de lijst waar de afbeelding in zit wat vaak voor verrassende effecten zorgt. Via de website van ArteGanza (www.arteganza.nl en fo www.033fotostad.com) en via onze facebook pagina kun je de laatste ontwikkelingen van dit unieke project volgen.
De professionele fotografen die deelnemen aan dit project zijn: Hans Niezen, Helena Fongers, Wil Groenhuijsen, Jos Vreeswijk, Arie Cijfer en Robert-Jan Stokman. De documentaire makers zijn Hassan Elammouri en Luc Reefman.