ArteGanza heeft al sinds 2012 fotoprojecten geïnitieerd en gerealiseerd
Gekruiste Blikken verbinden buurtbewoners
‘Zijn dat de ogen van mijn man? Hij heeft geen wratje naast zijn oog’, roept de vrouw.
Maar het zijn toch echt de ogen van haar man die aan het balkon van de flat hangen. Ze had het wratje nooit eerder opgemerkt. Hassan Elammouri is initiatiefnemer van het fotoproject Gekruiste blikken, onderdeel van de fotoroute ‘Amersfoort, Spiegel van Nederland’ en zit vol met dit soort anekdotes over het project.
Naast exposities van fotografen, bestaat Amersfoort Fotostad ook uit prachtige buurtprojecten waarin fotografie de verbindende factor is. Het buurtproject Gekruiste blikken laat zien dat ArteGanza.
Leerlingen van het Trias College en fotografen maakten samen hele mooie beelden.
Vier maanden zijn zij bezig geweest met het project. Ze hebben buurtbewoners met veel geduld, humor en doorzettingsvermogen weten te motiveren hun ogen te laten fotograferen. Achtenvijftig buurtbewoners met dertien verschillende nationaliteiten hebben hun ogen geleend aan Gekruiste blikken. Zij gluren, staren, priemen en glunderen naar voorbijgangers vanaf de achtenvijftig balkons van twee flatgebouwen in de wijk Koppel.
‘Ogen weerspiegelen de schoonheid van mensen’, vertelt Elammouri. ‘Ze laten zien hoe we naar de buitenwereld kijken en gunnen de buitenwereld een blik op onze binnenwereld. De metaforen voor ogen zijn eindeloos. De diversiteit van mensen ook. Dat spreekt me aan. Ik heb een passie voor kunst en cultuur, maar mis daarin de kleur van diversiteit. Met ArteGanza geven we kleur aan de kunst en cultuur in Amersfoort.’
Het tweede project was Raamverhalen
Zes professionele fotografen hebben zich uit enthousiasme aangesloten om op eigenzinnige wijze de bewoners van de Coninckstraat, Celzusterenstraat, Sint Annastraat en Sint Rochusstraat te fotograferen. Daarnaast wordt er een documentairefilm gemaakt over de verhalen van bewoners van deze historische wijk.
Voor het project Raamverhalen! is naar een Galerie gaan niet nodig. Het betreft hier een ‘buiten expositie’ waarbij je op bijzondere wijze uitgenodigd wordt om kennis te maken met de inwoners van deze straten. De bewoners zijn op een artistieke manier door de fotografen vastgelegd. De foto’s worden aangebracht op de ramen van de deelnemende bewoners. Het raam van de woonkamer is de lijst waar de afbeelding in zit wat vaak voor verrassende effecten zorgt. Via de website van ArteGanza (www.arteganza.nl en of www.033fotostad.com) en via onze facebook pagina kun je de laatste ontwikkelingen van dit unieke project volgen.
De professionele fotografen die deelnemen aan dit project zijn: Hans Niezen, Helena Fongers, Wil Groenhuijsen, Jos Vreeswijk, Arie Cijfer en Robert-Jan Stokman.
De documentaire makers zijn Hassan Elammouri en Luc Reefman.
Wilt u meer weten over de genoemde projecten dan kunt u contact met ons opnemen!