Hassan Elammouri kwam ter wereld in Fez, een miljoenenstad in Marokko.
Zijn passie voor kunst bracht hem naar de universiteit van Amsterdam, waar zijn liefde voor ons land alleen maar groeide. “Ik vond de Nederlandse kunst prachtig. En hoe al dat water op het vlakke land gemanaged werd, fascineerde me”. aldus Hassan Elammouri.
De bedoeling was om na zijn studie terug te keren naar Marokko, maar de liefde hield hem hier. “Zo gaat dat”, vertelt hij opgetogen. “Ik werd verliefd, trouwde, kreeg kinderen en was nog steeds gecharmeerd van en verliefd op Nederland”. Moeite om zich aan te passen in zijn nieuwe thuisland, had hij niet. “Fez is zo’n grote stad, daar moet je je sowieso al aanpassen aan anderen, dus dat was ik wel gewend. Ik had ook al veel westerse vrienden toen ik nog in Marokko woonde.” Wat Hassan betreft zijn alle culturen in de samenleving juist een verrijking. Eenheidsworst is ook niet leuk, de diversiteit maakt het juist interessanter. Als je allerlei verschillende kleuren bloemen samenvoegt, word je boeket alleen maar mooier”. En al die culturen samenbrengen, is precies waar Hassan al ruim tien jaar mee bezig is met zijn stichting ArteGanza.
Kunst verbindt.
Een van de bekendste projecten van Hassan Elammouri is Raamverhalen, waarin hij het alledaagse leven van de bewoners in het Amersfoortse Pothkwartier toonde. “Daar heb ik ook een documentaire over gemaakt een paar jaar geleden. Binnenkort is er een buurtfeest naar aanleiding van die documentaire, dat is toch prachtig?” Het is een van de vele voorbeelden van hoe Hassan mensen met elkaar verbindt door middel van kunst. Het nieuwste project uit de koker van ArteGanza, is Musica Mundo. Een muzikaal spektakel op het Lieve Vrouwekerkhof waarin the rhythms of the world op zaterdag 23 juni samenkomen op een podium op het middenpunt van Nederland. “Vanaf daar maken we een muzikale wereldreis, vanuit Nederland door het midden-oosten, Latijns-Amerika en tot aan Afrika”.
Musica Mundo
Een jaar lang werkte Hassan aan het eendaagse festival, dat wat hem betreft wel het hele weekend had mogen duren. “Doordat het budget niet toereikend is om het hele weekend met goede bands te vullen heb ik gekozen om er één dag van te maken. Op die manier kan ik de hele dag door bands op laten treden en kunnen we er een knalfeest van maken”. En als we horen hoe enthousiast Hassan over het feest vertelt, kunnen wij niet wachten tot zaterdag. “Ik ben dol op alle verschillende culturen in Amersfoort. Wist je dat er 127 verschillende nationaliteiten rondlopen in de stad? Dat zie je niet voldoende terug in het theater en op de podia, daar wil ik met dit festival verandering in brengen”. Hassan belooft al je zintuigen te prikkelen, of je nu in dansen uitbarst op salsadeuntjes of je ogen uitkijkt als de Afrikaanse bands in hun kleurrijke outfits dansend op het podium staan. “Dit is een bekroning van een jaar lang hard werken”.